2009. október 14., szerda

Erdő-mező kincsei


Csipkebogyós kecsketej szappan 
 
- A csipkebogyó vitaminpótló, immunerősítő, gyulladáscsökkentő, gyenge vizelet- és hashajtó hatású. Csökkenti a fertőzésre való hajlamot, meghűléses betegségek megelőzésére, kezelésére kiváló. A köhögéscsillapító és izzasztó teakeverékek gyakori alkotórésze is - árulta el.
Hatóanyag közül a C-vitamint kell kiemelni, ami friss állapotban a legmagasabb, közel háromszorosa a zöldpaprikának. A fajtától és az értettségtől függően 10 dekányi friss csipkebogyó 200-1700 mg C-vitamint tartalmaz. Az októberben gyűjtött, pirosra színeződött, de még kemény húsú bogyóban a legtöbb a C-vitamin, ami hatásos antioxidáns és a szervezet ellenálló képességét is fokozza. Tartalmaz bioflavonoidot ( P-vitamin), ez a hajszálereket erősíti és véd a véraláfutásoktól. Ezen kívül A, B1, B2, és K-vitamin fellelhető benne. Ezenkívül magnézium-só, cserzőanyag, gyümölcssavak, karotinoidok, pektin, cukrok, zsíros olaj rejlik a csipkebogyóban.
 A csipkebogyó tartalmaz fajtól függően 200-1700 mg/100 g C-vitamint, 14 g/100 g cukrot, 3,5 g/100 g pektint, 5 g/100 g alma- és citromsavat, 4 g/100 g fehérjét, karotinoidokat, B1-, B2-, E-vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. magnézium).
A vadrózsa magvaiból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja a bőr regenerálására. Kevéssé ismert, hogy a csipkebogyók fozete külsoleg és belsoleg jól használható nehezen gyógyuló sebek, fertozések kezelésére


Forrás: Zalai hírlap


Vágás előtt

 

Csalános kecsketej szappan citromfűvel

A csalán fő hatóanyaga a csalánméreg, mely a friss, nyers növény szőrében van.
Vitaminok közül tartalmazza a C-, B-, K-, U vitamint és az A- provitamint.
Jelentős a glukokinin és a klorofil tartalma.Sok ásványi anyagot tartalmaz, Fe, Mg, Zn, Cu ( kb.12.5-18.5 % )  Levele a drog, C-vitamint, fitoszterineket, növényi savakat (hangyasavat), klorofillt, cserzőanyagokat, hisztamint tartalmaz, teáját a szervezet méregtelenítésére, vagy izületi betegségek kezelésére fogyasztjákVérbőségfokozó, regeneráló, összehúzó, enyhén vérzéscsillapító, hajhullás elleni készítményekben is megtalálható. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szappanbuborék