2010. május 29., szombat

Fenyőrügy szirup vagy szörp



Fenyőrügy szirup vagy szörp

Ez ugyan nem szappan, de itthon olyan sikere volt, hogy gondoltam megosztom veletek.

Íme a recept: Fenyőrügy
                     víz
                     cukor
                     pici tartósítószer
Elkészítés: A megmosott fenyőrügyet fazékban odatesszük főlni  annyi vízzel amennyi ellepi. Majd egy idő után levesszük róla a fedőt és felére beforraljuk. Ezután  leszűrjük és minden liter folyadékhoz 1kg cukrot adunk, amivel szintén felforraljuk. Forrón kimosott üvegekbe töltjük ,  a kupak alá, dupla celofán közé teszünk egy kis tartósítószert és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Ami az ízét illeti, kicsit meglepődtem mikor megkóstoltam. Enyhén citromos, édeskés a fenyő gyantás aromája kevésbé ugyan de érezhető rajta. Talán legközelebb erdei fenyőből is megpróbálom.
És, hogy mire is jó ez  a szirup, pl: Töményen, kiskanállal fogyasztva  köhögésre, torokfájásra, hörghurutra. Nagyon jó nyálka oldó, gyulladáscsökkentő . Forrásvízzel hígítva pedig remek frissítő.
Mi már teszteltük is köhögésre és tényleg szuper. Szinte egyből csillapította a köhögési rohamot.

4 megjegyzés:

  1. Megleptél az ötlettel... ;-))
    És tényleg más íze lenne az erdei fenyőnek, mint a simának? Mondjuk, a férjem megöl, ha lecsipkedem a fenyői hajtását..

    VálaszTörlés
  2. Kedves Morzsa, hát... ezek sem a kertből valók ám!

    Szerintem az erdei fenyőtől markánsabb lenne. Gondoljunk csak az illatára, teljesen más mint a luc fenyőé.

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikus lehet. Már régóta szeretném elkészíteni.Minden tűlevelű fenyő jó hozzá? És csak fiatal hajtás, vagy később is jó?

    VálaszTörlés
  4. Az enyém most luc fenyőből készült, de jövőre ki szeretném próbálni az erdei fenyőből is.
    Sajnos csak a friss hajtások jók hozzá, és a hatása tényleg nagyon jó!

    VálaszTörlés

Szappanbuborék