Fenyőrügy
szirup vagy szörp
Ez ugyan nem szappan,
de itthon olyan sikere volt, hogy gondoltam megosztom veletek.
Íme a recept: Fenyőrügy
víz
cukor
pici tartósítószer
pici tartósítószer
Elkészítés: A megmosott
fenyőrügyet fazékban odatesszük főlni annyi vízzel amennyi ellepi. Majd
egy idő után levesszük róla a fedőt és felére beforraljuk. Ezután
leszűrjük és minden liter folyadékhoz 1kg cukrot adunk, amivel szintén
felforraljuk. Forrón kimosott üvegekbe töltjük , a kupak alá, dupla celofán közé teszünk egy kis tartósítószert és száraz dunsztban hagyjuk
kihűlni.
Ami az ízét illeti,
kicsit meglepődtem mikor megkóstoltam. Enyhén citromos, édeskés a fenyő gyantás
aromája kevésbé ugyan de érezhető rajta. Talán legközelebb erdei fenyőből is
megpróbálom.
És, hogy mire is jó
ez a szirup, pl: Töményen, kiskanállal fogyasztva köhögésre,
torokfájásra, hörghurutra. Nagyon jó nyálka oldó, gyulladáscsökkentő .
Forrásvízzel hígítva pedig remek frissítő.
Mi már teszteltük is
köhögésre és tényleg szuper. Szinte egyből csillapította a köhögési rohamot.
Megleptél az ötlettel... ;-))
VálaszTörlésÉs tényleg más íze lenne az erdei fenyőnek, mint a simának? Mondjuk, a férjem megöl, ha lecsipkedem a fenyői hajtását..
Kedves Morzsa, hát... ezek sem a kertből valók ám!
VálaszTörlésSzerintem az erdei fenyőtől markánsabb lenne. Gondoljunk csak az illatára, teljesen más mint a luc fenyőé.
Fantasztikus lehet. Már régóta szeretném elkészíteni.Minden tűlevelű fenyő jó hozzá? És csak fiatal hajtás, vagy később is jó?
VálaszTörlésAz enyém most luc fenyőből készült, de jövőre ki szeretném próbálni az erdei fenyőből is.
VálaszTörlésSajnos csak a friss hajtások jók hozzá, és a hatása tényleg nagyon jó!