2012. március 5., hétfő

Kertészkedés előtt....


Gyönyörűen süt a nap, bár még elég nyirkos a föld, lassan itt az ideje, hogy elkezdjük a kerti munkát.  Igen ám csakhogy  egészen biztosan nem vagyok egyedül  azzal a problémával, hogy NEM SZERETEK KESZTYŰBEN DOLGOZNI. Ez azonban nem igazán használ a kézbőrömnek és a körmeimet sem kíméli. Idén elhatároztam, kipróbálok néhány praktikát amelyet itt-ott olvastam. Sajnos megvan az a rossz szokásom, hogy ha valamit szimpatikusnak találok, gyorsan elmentem, de azt szinte mindig elfelejtem mellé írni, hol találtam. Ezért ha valaki ráismer az írására kérem jelezze és feltüntetem mint szerzőt.
 Mivel kertészkedés után nemcsak nagyon kiszárad az ember keze, de esetleg sikerül egy- két lemoshatatlan foltot is összeszednie, ezért erre a két problémára próbáltam megoldást találni.
Íme tehát néhány folt eltüntető módszer:
Olvastam egyszer valahol, hogy megkímélhetjük a körmeinket, ha kertészkedés előtt belevájjuk azokat egy szappanba, akkor a szappan kitölti azt a helyet amit egyébként a föld venne birtokba.
Ezt kipróbáltam, sajnos nem jött be. A föld szépen kitúrta a szappanmasszát.
A paradicsom  viszont remek segítség lehet a kéz tisztításánál. Vágjunk ketté két paradicsomot, húzzuk le a héját és mossuk meg kezünket a paradicsompürében, vagy egyszerűen csak dugjuk bele az ujjainkat és hagyjuk, hogy eltávolítsa a foltokat kezünkről és körmünkről. Hagyjuk hatni 5-10 percig, majd mossuk le.

 Hasonló hatása van a citromnak is, sőt állítólag az ananásznak is ( bár ez picit drága). A citrom nagyon jó köröm erősítő szer.
Segítségünkre lehet még a só, vagy a cukor, amelyet, ha olajjal keverünk és jól átdörgöljük vele a kezünket, két legyet üthetünk egy csapásra. A só és cukor leradírozza a szennyeződéseket, az olaj pedig hidratál.
Ha pedig már a hidratálásnál tartunk, érdemes kipróbálni a szezámolajat. Hatásosabb, ha egy picit meglangyosítjuk és úgy kenjük be vele a kezünket. minden képen ajánlott egy húsz-harminc percig, de legjobb egész éjszakára rajtahagyni. Ez esetben ajánlott egy vékony cérnakesztyűt húzni rá.
Repedezett kézbőrre rakhatunk reszelt burgonya  pakolást!
Puhítja a repedezett, érdes kézbőrt, ha mézet elkeverünk langyos tejben vagy akár rózsa esetleg levendulavízben.
 Érdes, durva kézre gyógyír a zabpehelypakolás.4-5 evőkanál zabpelyhet forrázzunk le, kihűlés után pár percig áztassuk benne kezünket.
Ha valakinek van jól bevált praktikája szívesen vesszük, ha megosztja velünk.
Hétfő lévén ma Fáni választhat magának egy szappankát.
Napsütéses szép hetet nektek!

9 megjegyzés:

  1. Én sem szeretek kesztyűben gyomlálni, de eddig kénytelen voltam,ha aznap még "mutogatni" kellett a kezem. Viszont ki fogom próbálni ezen praktikákat. :)
    Köszönöm amúgy a sok-sok ötletet. :)

    VálaszTörlés
  2. Ismét mennyi jó ötlet:) Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszi a tippeket, én is mindig kínlódom a kertészkedésnél.
    Nem szeretem a kesztyűt én sem, ráadásul nekem kesztyűben is képes koszos lenni a kezem.

    VálaszTörlés
  4. Nekem furcsa módon folyton koszos a körmöm, kesztyűben is.
    Pedig az oviban naponta százszor kezet mosok.
    Rám fér a jó tanács!

    VálaszTörlés
  5. Tyű mennyi ötlet! Én dlgoztam kertészként,kesztyűben. Csak az zavart,mikor nyárom tocsogtam a saját levemben,és amikor felemeltem a kezem, a könyökömig folyt a púderes lé.
    A krumplit ha valaki kipróbálja, tegye közkinccsé, én tartok attól,hogy nagyon szárít...
    A citromot próbáltam! Téyleg jó, de csak hobbi kertész szinten:) Napi 10 óra földtúrásra nincs csodaszer, csak kesztyű:)

    VálaszTörlés
  6. De sok jó tanács, ki is fogok belőle próbálni jó párat,mert olyan nehéz kertészkedés után tisztára dörgölni a kezem!

    VálaszTörlés
  7. de jó ötletek, én a citromot fogom kipróbálni, a körmeimre nagyon ráfér

    VálaszTörlés
  8. nekem paradicsomra volna szükségem, de azt ilyenkor nem szoktunk vásárolni(csak mikor idénye van), úgyhogy más természetes módszer után kutatok

    VálaszTörlés
  9. Eszembe se jutott volna, köszi a tippet, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés

Szappanbuborék