2009. szeptember 23., szerda

Szappanok a zöldséges kertből

 
"Pizza szappan"  azaz bazsalikomos paradicsom szappan. 

A paradicsom remek C-vitamin  valamint A-vitamin forrás. Gazdag E-vitaminban is, amely kiváló antioxidáns, tisztítja, lágyítja a bőrt és jótékonyan hat a pattanásos bőrre is.
A bazsalikom illóolaj előállítása: vízgőz-desztillációval.
A növény illóolaj tartalma 0,8-1,5%, ami azt jelenti, hogy 1 kg bazsalikom olaj előállításához 60-130 kg frissen szedett növény szükséges.

Gyógytulajdonságai
- Elpusztítja a baktériumokat, ezért külsőleg, belsőleg használhatjuk fertőtlenítőnek.
- Légzőszervi betegségeknél, fertőzés elleni szerként torokfájásra, köhögés csillapításra, teáját fogyasztva és toroköblögetésre, illóolajat párologtatni.
- Emésztőrendszerre a hatása étvágyjavító, görcsoldó, gyomornyugtató, szélhajtó. Azt mondják, bélférgek ellen is jó.
- Vizelethajtóul szolgál, vesegyulladásnál nyugtatja a vesét és a húgyutakat.
- Külsőleg gyógyítja a bőrbetegségeket, lemosóként és kelések érlelésére alkalmazhatjuk.
- Harmonizálja az immunrendszert.
- Főzésnél használhatjuk fűszernek, kicsit fanyar íze van, pástétomokat, mártásokat, salátákat, stb. ízesíthetünk vele.
- Idegnyugtató hatása van, befolyásolja a lelki világunkat. Elősegíti a pozitív gondolkodást az illata. Tisztítja az elmét, segít a tanulásban. Reggel egy csésze bazsalikom tea és egész nap könnyebben tudjuk végezni a munkánkat, jobban tudunk koncentrálni. Vizsgák előtt nagyon ajánlom!


Aloé verás-uborkás szappan


Köztudott  hogy az uborka jótékony hatással van a bőrre. A fiatalok bőrét még üdébbé teszi, a középkorúak ráncosodását késleltetheti, az idősebbek fáradt bőrét simíthatja, szinte visszafiatalítja. Az uborka nemcsak az emésztőszervekre hat hűsítően, de a légzőszervekre és a gyulladásos bőrre is. Leginkább a bőrelváltozásra használják, és mind külsőleg, mind belsőleg jó méregtelenítő tulajdonsággal rendelkezik. Kozmetikumként- így szappanokban is előnyösen használható fel. Az uborka leve nyugtató, bőrpuhító, tisztító hatású.

Az uborka   kiváló hidratáló, ha a napégett bőrre uborka pépet helyezünk  elkerülhetjük annak felhólyagosodását. Hűsíti, üdíti a bőrt. Remek bőrfeszesítő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szappanbuborék