2009. október 27., kedd

Banános kényeztetés

Csokis-banános kecsketej szappan 
Itt még egészben.
 
 

A banánban található tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok jótékony élettani hatása régóta ismert. Lássuk tehát, mi mindenre jó ez  az egzotikus gyümölcs! 
Egy átlagos méretű banán 2 g fehérjét, 4 g rostot, 0,4 g zsírt, 16 g szénhidrátot, 682 mg káliumot, 78 mg magnéziumot és 140 mg kálciumot tartalmaz; energiatartalma 140 kcal.  Úgynevezett lúgtöbblettel rendelkezik, így hozzájárul a szervezet sav-bázis háztartásának egyensúlyban tartásához.        
 A banánban található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra - bár fontos megjegyezni, hogy nem helyettesítheti a szükséges gyógyszereket!   
  A szédülés gyakran a B6-vitamin hiányának következménye. A banán ebben az esetben is segítségünkre lehet. Sőt, ugyanezért a cserepes ajkakra, a fáradtságra és a hajhullásra is gyógyírként szolgálhat.  
 Számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely az egészséges, nyugodt és mély alváshoz szükséges: a banánban lévő triptofán nevű aminosav elősegíti az elalvást, a tirozin nevű aminosav pedig a mély, zavartalan alvást. Még hatásosabb a banán és a tej összekeverése, mivel a tej is tartalmaz nyugtatóanyagokat. A dolog nyitja: a szervezet a triptofánból melatonin nevű alváshormont termel. Verejtékezéssel sok magnéziumot veszítünk, az izomgörcsök elkerülése érdekében minél gyorsabban vissza kell állítani a szervezet normális magnéziumszintjét. A banán jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaz!  
Aktív sporttevékenység közben felgyorsul a szívverés. A banánban található kálium a szív védelmére is szolgál. Sportolás előtt hajtsunk fel egy könnyű banánturmixot!  
 Klasszikus stresszűző gyümölcs. Értékes növényi pigmenttel látja el a szervezetünket, ami nyugtató hatásával segít elkerülni a stresszt. A banánt öregedést lassító gyümölcsnek is tatják. A-, C- és E -vitamin-tartalmával fiatalon tartja a sejteket. Ezenkívül a benne található nyomelemek és ásványi anyagok is lassítják az öregedést. 
Segít a nőknek a menstruáció előtti szindróma- felpuffadás, mellérzékenység,fejfájás, fáradtság, ingerlékenység,depresszió- enyhítésében is. Magnézium-, kálium- és kalciumtartalma révén a banán természetes "gyógyszerként" működik. A B6-vitamin és a cink szintén hozzájárul a kellemetlen tünetek enyhítéséhez. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szappanbuborék